Terwijl ondernemers, terecht, al het nodige doen om hun bedrijf te beschermen tegen de impact van het Coronavirus vragen velen zich ook af hoe het verder moet. Hoe blijft onze machine draaien? Hoe reageren we op vandaag? Hoe bewegen we door de toekomst?

Zoals je weet kan niemand de toekomst voorspellen. Geen virologen, ministers, guru’s of genieën weten dit. Hoe lang dit zal duren weet ook niemand. 

Dat gezegd, je hebt nu jouw bedrijf. Dit bedrijf is opgebouwd uit structuren, processen en mensen die deze processen al dan niet respecteren om tot een bepaald resultaat te komen. Alle handelingen die je tot nu toe hebt doorgevoerd brengen je tot waar je nu vandaag staat. 

 

Waar je nu staat.

 

Je vertrok vanuit een punt A en je staat vandaag op B. Je punt B wordt nu je nieuwe punt A enzovoort. Het opzet is om steeds vooruit te bewegen om zo een machine te creëren die je de mogelijkheid geeft van waarde te zijn voor je omgeving, het grotere geheel. 

Vandaar focus ik in deze blog op de toekomst. Altijd vooruit blijven kijken is namelijk een keuze die we bewust dienen te maken. Mijn hoop is dat deze denkoefening je dan ook mee zal nemen naar jouw toekomst. Dat het een deur mag creëren naar een kamer vol mogelijkheden.

 

De fout die mensen vaak maken
is te kijken naar de toekomst
vanuit de lens van het verleden.

 

Hierdoor krijg je een vervormd beeld op datgene wat er werkelijk mogelijk is. Mijn verzoek is dan ook te kijken zonder filters. Lees dit alsof je voor de eerste keer je ogen opendoet in deze wereld.

 

Goed, laten we samen deze denkpiste bewandelen.

 

Als jij jouw houding, gedachtegoed en gedragingen kopieert en plakt op Oprah, Obama, Messi, Elon Musk, Jeff Bezos, Marcus Aurelius, The Rock… hadden ze dan nog steeds kunnen komen waar ze vandaag staan? Of hadden ze afgehaakt toen ze geconfronteerd werden met tegenslagen?

Waren ze gestopt daar waar ze nog 1 keer hadden moeten doorduwen? Kijk eens eerlijk of ze met jouw patronen niet gewoon hadden opgegeven en zich in de zetel hadden gezet met een pak chips, een comfortabel dekentje, een partner die net goed genoeg is om samen te blijven omwille van de kinderen, een gezondheid om maandag te beginnen sporten en met een intellectuele doordachte kennis van Thuis, Familie of Blind Getrouwd?

 

Wat zijn jouw doelen?

 

Deze voorbeelden zijn geen goed of foute levenswijze. Ik weet alleen verdomd goed dat je als ondernemer veel meer uit het leven wil halen en ik wil je dit discomfort laten ervaren omdat het je leven heel onwerkbaar maakt. Jij bent namelijk tot veel meer in staat. Jij kan meer bijdragen om zo de kwaliteit van jouw leven en dat van je gehele omgeving beter te maken.

Hoe jij op deze gebeurtenis reageert, bepaal jij. Welke handelingen, acties en gewoontes jij beslist aan te nemen bepalen jouw toekomst. Nu, wat jij jezelf wil afvragen is wat als jij jouw patronen kopieert en plakt op wie je moet zijn? Geraak je dan daar waar je wil zijn? 

De mensen die legendes zijn geworden hebben dezelfde 24u. Ja, sommigen zijn ontzettend getalenteerd. Neem Prince, zijn gevoel voor muziek is ongeëvenaard. Weet gewoon dit: ook hij had kunnen opgeven. Ook hij had kunnen stoppen toen het moeilijk werd maar hij nam de BESLISSING door te gaan.

 

Besluit dat je gaat winnen.

 

Ze zijn gemaakt uit hetzelfde vlees en bloed als jij en ik. En dat talent, timing, DNA & intellect meespelen in deze dans weet elke ondernemer met gezond verstand. Net zoals jij ook net zo goed weet dat ook zij hadden kunnen opgeven. JK Rowling werd 12 keer afgewezen. Onthoud dat wanneer je net 5x bent afgewezen in een telefonisch gesprek.

Zelfs Michael Jordan werd op een gegeven moment verwijderd uit het basketbal team van zijn school.
Het punt is dat we zelf besluiten waar we morgen staan. Hoe jij reageert op tegenslagen maakt zichtbaar uit welk hout jij bent gesneden. Een virus definieert ons niet, onze reactie hierop wel.

 

Besluit daarom door te zetten.

 

Besluit je te focussen op datgene waar je wel controle over hebt. Besluit te vechten. Of terug te vechten nadat je alles hebt verloren. Zelfs een faillissement hoeft je niet klein te maken. Verliezen doe je enkel wanneer je besluit te verliezen. Wanneer je besluit dit het einde te laten zijn. Wanneer je besluit om, wanneer de ene deur sluit, niet de andere deur te openen en te blijven in de kamer waar geen mogelijkheden zijn.

Er bestaat een versie van jezelf die groter is dan deze van vandaag. Tot die versie krijg je toegang wanneer je gedisciplineerd en vastberaden werkbare keuzes maakt die je leven voorwaarts bewegen. Analyseer je patronen, doorbreek diegene die tegen je werken, focus op datgene waarover je controle hebt, blijf kijken naar mogelijkheden en hou vol.